Storitve

V okviru preventive je pomembna diagnostika (rentgenske slike, rentgenske slike v zagrizu, ortopan) in s tem zgodnje odkrivanje kariesa. Pri mlajših ponavadi poskrbimo tudi za zalivanje fisur in površinsko fluoriranje ter pouk o pravilni ustni higieni. Za zdrava obzobna tkiva je pomembna tudi zdrava prehrana in zdrav način življenja (brez stresa in kajenja in podobnih škodljivih razvad). Vsekakor je odločilnega pomena, da skrbimo za dobro ustno higieno. To pomeni ščetkanje zob (priporočamo sicer sonične zobne krtačke, ampak tudi z “navadno” se da dobro očistiti). Bodite natančni pri ščetkanju in poščetkajte vse zobne površine. Prav tako je pomembno čistiti tudi medzobne prostore z medzobno krtačko ali zobno nitko. Osebno ne priporočam zobne prhe ali zobotrebca. Tudi ustne vode so priporočljive, vendar je potrebno pri nekaterih biti previden, saj lahko pri daljši uporabi povzročajo zabarvanja zob. Pomembno je hoditi na redne preglede in redno odstranjevati trde in mehke zobne obloge. Pacientom s protetičnimi nadomestki priporočamo vzdrževalno preventivno čiščenje zobnih oblog vsakih šest do osem mesecev.

Če razmišljate o implantatni oskrbi, si vzemite čas, da se naredi dober protetični načrt in ne hitite z odločitvami. Potrebno je opraviti rentgensko diagnostiko, ki največkrat zajema ortopan in tudi 3D slikanje, torej CBCT, pregled, oceno nivoja kosti.Potrebno se je pogovoriti o željah in pričakovanjih, časovnem okviru oskrbe ter finančnem vidiku, ki pri implantološki oskrbi lahko sega v tisoče evrov.

 

Gre za kompozitni material (tetric ceram) in estetsko modelacijo vrškov s posebnimi inštrumenti in svedri. Poudarjam, da to niso kompozitni inleji, ampak direktno v ustih zmodelirane zalivke. V naši ordinaciji vam ponujamo tako zmodelirane zalivke, v kolikor nam pogoji to dopuščajo (slina, zob, antagonisti itd).

 

Elegantna in nevidna rešitev večine ortodontskih problemov je inovacija iz Združenih držav Amerike, to je praktično nevidni zobni aparat Invisalign. Gre za tanke prozorne opornice, ki so dokaj nevidne in vam postopoma ravnajo zobe. Na zobe se s posebnimi template-opornicami za čas terapije kot bele estetske zalivke nalepijo etečmeni izdelani posebno za vaš primer. Invisalign alignerji se nosijo skoraj 24 ur dnevno, saj jih načeloma snamete samo med obroki. 

Potek zdravljenja vam obrazložimo na informativnem pregledu. 

Več lahko preberete na: https://www.invisalign.com

 

Ponovno zdravljenje je proces, pri katerem v preteklosti že zdravljen zob, ponovno zdravimo. To je potrebno največkrat zaradi vnetja na korenini ali pa zaradi nenatančne polnitve, ki jo največkrat opazimo ob načrtovanju protetične oskrbe. Pred samim posegom je potrebno opraviti diagnostiko (pregled in RTG ali CBCT). Ob ponovnem zdravljenju je potrebno dobro očistiti koreninske kanale (ročne in strojne tehnike, kemična irigacija …), zob ponovno zdraviti in ponovno polniti.

Katera terapija je najboljša za vaš primer, je odvisno od mnogih faktorjev. Vse te stvari ugotovimo na enem ali več pregledih, po opravljeni rentgenski in/ali CBCT diagnostiki. Tako se ugotovi stanje vaših obzobnih tkiv, stanje vaših obstoječih protetičnih nadomestkov, nivo kosti, majavost zob in določi najprimernejšo terapijo za vaš primer. Včasih vključimo tudi druge strokovnjake, bodisi specialiste endodonte, kirurge ali ortodonte in seveda zobnega tehnika, da pridemo do najboljše in celostne oskrbe.

Pokličite ali pišite. Kakršnakoli je vaša težava, jo bomo poskušali rešiti. Svetujemo o ustni higieni, lahko vam izdelamo drugo mnenje, pisni parodontalni izvid, načrt zdravljenja ali vas usmerimo na pravega specialista.