Navodila pacientom

Navodila pacientom po posegih

Indikacije za antibiotično zdravljenje

Po endodontskem posegu

Povsem normalno je, da je endodontsko zdravljen zob po posegu nekaj časa občutljiv na ugriz, na pritisk v področju koreninskega vrška ali pa boli celo spontano. Bolečina običajno traja od nekaj dni do enega tedna in je z vsakim dnem manjša. V tem času lahko bolečino običajno dobro omilimo z analgetiki. Ob zobu se lahko v tem času pojavi manjša oteklina ali fistula, lahko je prisotna lahno zvišana telesna temperatura.

V primeru, da:

pokličite zobozdravnika, ki bo presodil, ali je potreben ponovni obisk v ambulanti.

Ves čas endodontskega zdravljenja zoba je potrebno:

Endodontsko zdravljen zob je v času zdravljenja zaprt z začasno plombo, ki se lahko ob grizenju delno obrabi. V primeru, da je začasna plomba izpadla, pokličite zobozdravnika.

 

Po oralno-kirurškem posegu

(ekstrakcija zoba, izkles neizraslega zoba, apikotomija, hemisekcija, reženjska operacija, podaljšanje klinične krone)

1. Zloženec, ki ga je zdravnik položil na rano, morate 1 uro stiskati z zobmi – v tem času ne smete jesti, piti, govoriti ali kako drugače premikati čeljusti.

2. Po 1 uri zloženec izpljunete in področje ob rani hladite znotraj (sladoled ali ledeno kocko daste v področje rane) in zunaj (na lice v področju rane daste hladen obkladek (vrečka ledu / hladilna vrečka), dokler ne začutite drvenenja oz. mravljincev. Ko začutite drevenenje, prenehate in čez 30 min ponovno nadaljujete s hlajenjem. Tako izmenično hladite področje rane do 24 ur po posegu. 

3. Oteklina je največja tretji dan po posegu. Če po tretjem dnevu oteklina še narašča, imate telesno temperaturo več kot 38°C, težko požirate ali težko odpirate usta, pokličite zobozdravnika.

4. Jejte tekočo, ne prevročo hrano.

5. Zobe si morate umivati, vendar v rano ne drezajte z zobno ščetko. Če je bila rana šivana, čistite področje sosednjih zob nežno, da ne potrgate šivov.

6. 3 dni po posegu ne smete kaditi in uživati alkoholnih pijač.

7. Rana po posegu zmerno boli, kar je povsem normalno. Lahko vzamete kakšen analgetik, vendar ne Aspirina oz. zdravila, ki vsebuje acetil-salicilno kislino (vzemite Lekadol, Nalgesin, Naprosyn, kombinirane praške – v lekarni vedo, kakšen analgetik potrebujete ob zobobolu).

8. Prvi dan po posegu ne opravljajte težjih fizičnih del.

9. Če je bila rana zašita, morate 1 teden po posegu obvezno priti na odstranitev šivov.

10. V primeru krvavitve v prvih urah po operaciji ali ekstrakciji (puljenju), rane ne sesajte z jezikom! Nalahno pritisnite ali ugriznite na krvaveče mesto preko gaze, ki naj bo po možnosti sterilna.

Ob antro-oralni komunikaciji

(vzpostavitev komunikacije med čeljustnim sinusom in ustno votlino)

1.Natančno se držite vseh navodil PO ORALNO-KIRURŠKEM POSEGU

2. 2-3 tedne po posegu se izogibajte:

​3. Če vam je zdravnik predpisal antibiotik, ga jemljite po navodilih (v predpisani dozi, ob predpisanih urah), dokler ne pojeste vseh tablet do konca.

Kontakt

ZZ Dentor

Dežurna Zobna Ambulanta Kranj

Dežurna Zobna Ambulanta Ljubljana

Jager Primož
dr.dent.med., spec. oral. krg.